Gemeenschappelijke regeling Duo+

Vestigingsplaats

Ouderkerk aan de Amstel

Soort verbonden partij

Publiekrechtelijk

Bestuurlijk belang

Vertegenwoordiger(s) bestuur: portefeuillehouder bestuurlijke samenwerking en dienstverlening

Mate van sturing

De bijdrage van Uithoorn is 50% van de totale bijdrage van de met de Gemeenten Uithoorn, Ouder-Amstel en Diemen gesloten dienstverleningsovereenkomst. (voor 37% Staf, 37% Bedrijfsvoering, 64% Burger, 68% Buurt en 52% separate aanvullende diensten.)

Relatie met programma

Alle programma's

Het openbaar belang wat behartigd wordt

De deelnemende gemeentebesturen delen de opgave om bestuurlijk en ambtelijk voldoende competent te blijven in de toekomst en vanuit deze gezamenlijke opgave willen ze elkaar versterken door samenwerking. Hiertoe willen ze de kwetsbaarheid verminderen, de kwaliteit van het werk verhogen en kosten besparen. Dit moet bereikt worden door een intensieve ambtelijke samenwerking op bedrijfsvoerings- en uitvoeringstaken.

De gemeenschappelijke regeling Duo+ voert taken uit voor de deelnemers, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het verplicht af te nemen basistakenpakket en het niet verplicht af te nemen plustakenpakket.

Ontwikkelingen

In 2022 was Duo+ al breed bezig om organisatorisch efficiënter te gaan werken. Er is veel aandacht geweest voor de interne organisatie en samenwerking in DUO-verband. Veel inzet is gepleegd op samenwerking op gebied van communicatie en juridische zaken en gezamenlijk en inclusief werkgeverschap. Het governancetraject, waarbij nader ingezoomd wordt op de taken, rollen en verantwoordelijkheden, is gestaag doorgelopen. Verder heeft Duo+ de DUO-gemeenten met betrekking tot Oekraïne gerelateerde zaken ondersteuning geboden.

Bedrijfsvoering stond vooral in het teken van het verhogen van de kwaliteit. Het ging hier onder andere om het verder optimaliseren en digitaliseren van processen en administraties en focus op zaakgericht werken.

Bij het sociaal domein lag de focus vooral op het verbeteren van kwaliteit, bijvoorbeeld door regelluwer en mensgerichter te gaan werken. Daarnaast speelt ook het beheersbaar houden van kosten een belangrijke rol in dit domein. Veel aandacht is uitgegaan naar digitalisering van processen, bijvoorbeeld bij financiën en bij burgerzaken/KCC. Daarmee is beoogd de kwaliteit te verhogen en kwetsbaarheid te verminderen.

Bij buurt speelden met name zaken rondom kwetsbaarheid en kwaliteit. Er is een plan van aanpak voor doorontwikkeling Vergunningen Toezicht en Handhaving (VTH) ontwikkeld en is ingezoomd voor de voorbereiding op de Omgevingswet dat niet alleen qua capaciteit beslag zal vragen, maar ook qua voorbereiding op het nieuwe digitale systeem en nieuwe manier van werken.

Aandachtspunten waren er ook. Het vinden en behouden van personeel bleef een uitdaging. Dit speelt Duo+ breed bij verschillende afdelingen en heeft ook aanpassingen van de Duo+-organisatie gevraagd, zoals het eerder inzetten van arbeidsmarktcommunicatie en strategisch personeelsbeleid maar ook verdere oriëntatie en visievorming over lange termijn strategieën bijvoorbeeld rondom het uitbesteden van bepaalde taken (bijvoorbeeld bij Informatisering & Automatisering en Burgerzaken/KCC). Daarnaast is de levering van materialen als gevolg van de wereldwijde problemen met beschikbaarheid daarvan ook zorgelijk gebleken, nog los van de eventuele prijsstijgingen als gevolg van de ontstane schaarste.

Risico's

Indien de GR niet functioneert, dan heeft dit directe gevolgen voor de dienstverlening aan de inwoners van Uithoorn en De Kwakel op uiteenlopende terreinen, van sociaal domein tot beheer openbare ruimte.

Bron

Bijdrage

Eigen vermogen 1-1

Eigen vermogen 31-12

Vreemd vermogen 1-1

Vreemd vermogen 31-12

Resultaat

Jaarverslag 2022

16.808

876

1.122

5.795

5.269

771

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf