Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Inwoners zijn zelfredzaam.

  2. Inwoners kunnen zo veel mogelijk meedoen in de maatschappij.

  3. Inwoners die dat nodig hebben krijgen passende zorg en voorzieningen geboden die de kwaliteit van hun leven vergroot.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Signaleer eerder en pleeg passende interventies om potentiële problemen te voorkomen.

  2. Sluit de zorg en ondersteuning beter aan op de vraag.

  3. Vereenvoudig de integrale toegang tot ondersteuning voor inwoners.

Toelichting: Maatschappelijke ondersteuning bevat tevens de jeugdzorg.

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Koersplan sociaal domein

Aan de projecten die omschreven zijn in het koersplan sociaal domein is ook in 2022 verder uitvoering gegeven. Op het gebied van communicatie en verbinding is er weer een webinar georganiseerd, zijn er twee koerskranten uitgegeven en is de sociale kaart doorontwikkeld tot een compleet en overzichtelijke product. Verder lag in 2022 de focus op het werken volgens de koerswaarden ‘Mensgericht’, ‘Integraal’ en ‘Samen’, waarbij niet alleen werd gekeken naar de interne organisatie, maar ook naar samenwerking middels een actieonderzoek van Movisie en st. Reindert naar ketensamenwerking in sociaal domein.

Implementatie nieuw contract trapliften

In 2022 heeft de implementatie van de nieuwe contracten trapliften plaatsgevonden. Dit heeft volgens planning en zonder bijzonderheden plaats gevonden.

Eerste subsidie Uithoorn voor Elkaar op basis van vernieuwd programma

In 2022 zijn we gestart met een nieuwe 3-jarige subsidie periode voor de netwerkorganisatie Uithoorn voor Elkaar. Dit jaar heeft de focus gelegen op het verbeteren van de integrale samenwerking tussen de verschillende partijen, het vergroten van de zichtbaarheid in de wijk, het aannemen van een outreachende werkwijze en het opzoeken van andere partners in het preventieve voorveld.

Hierin zijn grote stappen gezet. Zo is het informatie en adviespunt officieel geopend in de Kuyper in de wijk Thamerdal, zijn de financiële cafés drukker bezocht dan ooit, is er een integrale manager aangesteld en worden er is samenwerking met vrijwilligers tal van activiteiten georganiseerd om de sociale cohesie te versterken. Voor het aankomend jaar zullen we ons met name richten op het verbeteren van de ketensamenwerking binnen het sociale domein.

Effectuering nieuwe contracten Specialistische Jeugdhulp

Uithoorn is gezamenlijk met drie andere gemeenten (Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel) en tien kernpartners HJSH met ingang van 2022 een taakgerichte samenwerking aangegaan. Hierin worden jaarlijks afspraken gemaakt over de uitvoering van de hoog specialistische jeugdhulp, zoals over het lumpsumbedrag per kernpartner en het verwachten aantal jeugdigen (per zorgvorm) dat in een jaar bereikt wordt.

Met elkaar in samenhang brengen enkelvoudige specialistische jeugdhulp en hoogspecialistische jeugdhulp

De gemeenten en de 10 kernpartners hebben een gezamenlijke ontwikkelagenda Jeugd opgesteld. Op basis van een gedeeld toekomstbeeld geeft de ontwikkelagenda overzicht in de concrete opgaven die voorliggen en welke partijen de leiding nemen in de uitwerking van een bepaalde opgave. De centrale doelstelling hierbij is dat de onderwerpen direct en concreet bijdragen aan een betere ondersteuning van de jeugdige en zijn of haar gezin/leefomgeving. Leidende principes zijn integrale hulp voor de meest kwetsbare gezinnen, versterken de sociale basis, als duurzaam fundament voor opgroeien en opvoeden, gebiedsgerichte organisatie, zo thuis mogelijk en een lerend systeem in gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Voortzetting samenwerking verschillende organisaties binnen segment A

In 2022 is voor het tweede jaar de samenwerking met de drie partijen MOC Kabouterhuis, Altra en Levell voortgezet. In 2022 is gewerkt de positionering van de Jeugspecialisten en het uitvoeren van kortdurende consulten en het adviseren bij lopende trajecten van andere partijen. Het werkveld weet de Jeugdspecialist steeds beter te vinden. Ook is gewerkt aan de doorgeleiding van de Ouder en Kind adviseurs die lichte opvoedondersteuning bieden naar de Jeugdspecialisten. Zichtbaar is dat alle drie de partijen waarbinnen de Jeugdspecialisten werken hun eigen expertise op maat in kunnen zetten in Uithoorn. Denk hierbij aan trajecten over de seksuele ontwikkeling waar veel vraag naar is maar ook preventieve voorlichtingen en trainingen op het gebied van weerbaarheid of bij de overstap van basis naar voortgezet onderwijs.

Uitvoering geven aan de acht afspraken uit het Preventieakkoord

Vanuit het landelijke Preventieakkoord is in 2021 in Uithoorn succesvol een lokaal preventieakkoord opgesteld. In 2022 zijn er op basis van de uitvoeringsagenda door meerdere betrokken maatschappelijke organisaties activiteiten ondernomen.Er is ingezet op Welzijn op Recept, het tegengaan van eenzaamheid, beter gebruik maken van de beweegvriendelijke ruimte, de rookvrije generatie en kinderen op gezond gewicht.

Doordecentralisatie Beschermd Wonen

Eind juni 2022 is door staatssecretaris Van Ooijen en de VNG commitment uitgesproken voor de doordecentralisatie Beschermd Wonen per 2024, nadat eerder in februari 2022 besloten was tot uitstel. Het Kabinet heeft het wetsvoorstel ‘Woonplaatsbeginsel Beschermd Wonen’ inmiddels ingediend bij de Tweede Kamer. Zoals vastgelegd in het Regioplan Amstelland Beschermd wonen en dak- en thuisloosheid ‘Een nieuwe start in Amstelland’ is voor de doordecentralisatie in de regio Amsterdam-Amstelland gekozen voor het leidende principe: lokaal wat kan, regionaal wat moet en subregionaal waar nodig.

In opdracht van de Amsterdam-Amstelland gemeenten heeft Adviesbureau CQ Procesmanagent het zorglandschap in Amstelland in beeld gebracht en inzichtelijk gemaakt welke instrumenten er zijn in de regio die dak- en thuisloosheid kunnen voorkomen. Daarnaast is advies uitgebracht over het inrichten van de lokale toegang.

De volgende stap die nu gezet wordt is het opstellen en uitvoeren van een transitieplan. Hierbij is het doel om te komen tot een samenhangend zorgaanbod voor kwetsbare mensen in de regio Amsterdam-Amstelland. Deze doordecentralisatie wordt afgestemd met de transitieperiode van de implementatie van de inkoop (planning start nieuwe contracten is 1 juli 2023).

Vinden permanente locatie Scouting Admiralengroep Uithoorn

In de raad van 3 februari 2022 werd besloten om de locatie tussen het noordelijke parkeerterrein en het voormalige waterreservoir aan te wijzen als locatie voor herhuisvesting van Scouting Admiralengroep en een investeringskrediet toe te kennen voor o.a. het bouwrijp maken van de gronden onder voorwaarde van een vastgesteld bestemmingsplan.

In het voorjaar van 2022 is de Scouting gestart met het maken van een ontwerp voor deze nieuwe locatie en is ook gestart met de benodigde onderzoeken ten behoeve van het ontwerpbestemmingsplan. Verwacht wordt dat de bestemmingsplanprocedure in 2023 Q2 gestart zal kunnen worden en het bestemmingsplan 2023 Q4 aan de raad kan worden voorgelegd. Uitvoering wordt verwacht in 2024.

Overige acties

Wachtlijsten Wmo

Vanwege de groei van het aantal meldingen is er sprake van verhoogd werkdruk en zijn er wachtlijsten ontstaan. Er is extra menskracht ingezet maar door de benodigde inwerktijd was het voor hen niet mogelijk om direct de wachtlijsten weg te werken. We hebben op korte termijn en lange termijn acties ondernomen. Om het probleem op korte termijn op te lossen is besloten ambtshalve te beschikken van eenvoudige en enkelvoudige Wmo meldingen die zich daar voor lenen. Voor op de lange termijn is een verkort werkproces ontwikkeld. Indien de cliënt reeds bekend is bij DUO+ volstaat een verkort ondersteuningsplan

Beleidsregels Wmo

In 2022 is het proces doorlopen om te komen tot nieuwe beleidsregels voor de Wmo. Deze beleidsregels zijn opgesteld met de waarden van het Koersplan Sociaal Domein: mensgericht, integraal en samen. Ook zijn we bij het opstellen van de beleidsregels uitgegaan van regelluw werken en de omgekeerde toets.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

In februari 2022 begon Rusland een oorlog tegen Oekraïne. De oorlog sleept nog altijd voort. Talloze mensen raakten ontheemd en sloegen op de vlucht. De Europese Commissie heeft de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn geactiveerd om personen die Oekraïne ontvluchten tijdelijk te beschermen. Dit geeft hen recht op tijdelijk verblijf in de EU met onder andere recht op sociale bijstand, toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt. In het verlengde daarvan is vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid begin maart een opdracht aan de veiligheidsregio’s gegeven voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De veiligheidsregio’s kregen daarmee een coördinerende rol in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In de maanden die volgden kregen de veiligheidsregio’s opdracht om nog meer opvangplekken te organiseren. Als gevolg hiervan kregen de gemeentes een taakstelling toebedeeld naar gemeentegrootte. In eerste instantie ging het om crisisnoodopvangplekken voor 6 weken maar al snel ging dat over in semi-permanente opvangplekken.

Op 1 april is een noodwet in werking getreden waarbij de wettelijke taak om (de voorbereiding van) opvang te organiseren belegd is bij burgemeesters. Daarbij gaat het niet alleen om het beschikbaar stellen van locaties, maar ook om allerlei randvoorwaarden daarom heen. Denk bijvoorbeeld aan goede opvangomstandigheden, medische zorg, onderwijs en voedsel, maar ook aan registratie, coördinatie tussen hulpinitiatieven en publiekscommunicatie. Rond de zomer is er een crisissituatie in de asielopvang ontstaan, asielzoekers konden niet meer in het AZC terecht. Gemeenten werd opgeroepen een bijdrage te doen in deze humanitaire crisis. De gemeenteraad heeft in november uitgesproken bereid te zijn een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers te realiseren.

Het Rijk heeft een financiële regeling vastgesteld die er in voorziet dat de gemeente de realisatiekosten van opvangplekken vergoed krijgt en daarnaast een normbedrag per opvangplek ontvangt. Dit normbedrag is voor het betalen van het leefgeld en de gebruikskosten voor de opvangplekken. In november is een wijziging vastgesteld van de financiële regeling waarbij onder andere het normbedrag naar beneden is bijgesteld.

We zijn in Uithoorn begin maart gestart met de organisatie van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. We hebben een bestuursopdracht vastgesteld en de eerste vluchtelingen zijn in tijdelijke crisisnoodopvangplekken in hotels opgevangen en daarbij is voedsel, zorg en onderwijs georganiseerd. Vervolgens is gewerkt aan het realiseren van semi-permanente opvangplekken. In 2022 zijn de voor de taakstelling benodigde aantal opvangplekken, 84, gerealiseerd en is gewerkt aan het realiseren van nog meer opvangplekken zodat eind 2022 het aantal opvangplekken 96 bedraagt. Eind 2022 is gestart met de voorbereidingen van een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in ’t Buurtnest.

DitzijnwijUithoorn!

In het kader van diversiteit en inclusie loopt het meerjarige project DitzijnwijUithoorn! Doelen van het project zijn het versterken van de sociale samenhang, het creëren van een verbonden gemeenschap waarin kansengelijkheid is en iedereen mee doet. Dat willen we onder andere bereiken door het aanwakkeren van het maatschappelijk debat en bewustwording van eigen gedrag en filters. In 2022 zijn daarvoor verschillende acties ondernomen zoals een foto- en interviewreportage tussen mensen die elkaar niet kennen, een bijeenkomst van Over de streep en de uitgave van een publicatie met een beeld van de diversiteit aan inwoners van Uithoorn.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf