Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
De publieke ruimte ziet er verzorgd en aantrekkelijk uit. Het nodigt alle leeftijdsgroepen uit om er te verblijven, recreëren en te ontmoeten.
Inwoners voelen zich verbonden met hun woonomgeving en voelen zich thuis. De omgeving is schoon en veilig.
De inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte is duurzaam en klimaatstress-bestendig.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Biedt inwoners meer kans om actief deel te nemen aan de vormgeving van hun woonomgeving en de verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer.
Verbeter de afvalscheiding.
Richt de buitenruimte klimaat-adaptief in.
Bevorder de biodiversiteit.
Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?
De normale werkzaamheden, zoals het aanleggen en onderhouden van de buitenruimte conform het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR) en de Participatienota, het gescheiden inzamelen van grondstoffen, de uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan, de meerjarenplanning van het planmatig onderhoud en vervanging, beheer van het oppervlaktewater, beheer van de begraafplaats en verkoop/handhaving snippergroen.
Evalueren grondstoffenbeleid 2020-2025
Belangrijkste onderdeel van fase 1 van het grondstoffenbeleid 2020-2025 is de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT), wettelijk verplicht sinds 1 juli 2020 en per oktober 2021 van start gegaan in Uithoorn. De evaluatie is op 9 november 2022 besproken in de Commissie Wonen en Werken. Op basis daarvan zullen het eerste kwartaal van 2023 vervolgstappen worden voorgelegd aan de raad.
Effectgestuurd beheer
Het beheer van de openbare ruimte wordt uitgevoerd conform het IBOR en de beheerplannen. Hierbij wordt effectgestuurd en risicogestuurd beheer toegepast. De maatschappelijke effecten worden hierin nadrukkelijk meegenomen. Daarmee worden de beschikbare middelen zo doelmatig mogelijk ingezet. Er wordt gewerkt aan een Programma Openbare Ruimte waarin effectgestuurd beheer wordt opgenomen.
Overige acties
Speelbeleid
Voor het opstellen van een nieuw speel en beweegbeleid is in de eerste turap van 2022 een bedrag gereserveerd. Het nieuwe speel- en beweegbeleid wordt een strategische visie op buitenspelen, ontmoeten en bewegen in de gemeente Uithoorn. In het tweede kwartaal van 2022 zijn voor het realiseren van een nieuwe strategische gemeentelijke speel- en beweegvisie alle voorwaarden en uitgangspunten geïnventariseerd. Het beoogde vernieuwde speel- en beweegbeleid slaat een brug tussen het IBOR en de sportnota, gezondheidsnota en de duurzaamheidsagenda. Samen met de afdeling samenleving is in het derde kwartaal de opdrachtdefinitie opgesteld, en in het vierde kwartaal is de offerteaanvraag bij een externe partij uitgezet. Verwachting is dat in het eerste kwartaal 2023 de opdrachtverstrekking zal plaatsvinden, en in het derde kwartaal 2023 het nieuwe speel- en beweegbeleid zal worden opgeleverd.
Begraafplaats
Het certificaat LOB Kwaliteitstoets 2022 van de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen, is behaald. Het certificaat is twee jaar geldig en geeft aan dat zaken als administratie, personeel, organisatie, dienstverlening, beheer, exploitatie en duurzaamheid op voldoende niveau zijn.
Er is een gedenkboom op de begraafplaats geplaatst. De gedenkboom is gemaakt van cortenstaal en heeft een hoogte van 220 cm. Er kunnen in totaal 440 goudkleurige gedenkblaadjes worden aangebracht. De naam van de dierbare wordt met de geboorte- en sterfdatum in een gedenkblaadje gegraveerd.
Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP)
De planperiode van het huidige GRP is verstreken. Door krapte op de arbeidsmarkt is later gestart met het proces om te komen tot een nieuw plan. Inmiddels is er gestart met het schrijven en ligt het in de planning om het plan 2e helft 2023 ter goedkeuring aan te bieden aan de raad. Om beter aan te sluiten bij de Omgevingsvisie en de verbrede watertaken gaat het nieuwe plan verder onder de naam Water- en rioleringsprogramma (Wrp).
Duurzaamheidagenda
De huidige duurzaamheidsagenda loopt tot 2022. De duurzaamheidsagenda kent drie thema's Klimaatadaptatie, Energietransitie en Circulaire economie. Naast uitvoering van diverse acties zoals inrichten en uitbreiden van het Energieloket, de maandelijkse Duurzaamheidspagina in de Nieuwe Meerbode, collectieve inkoopacties, energievouchers, acties in het kader van de bestrijding van energiearmoede etc. is een start gemaakt met het vervolg op de duurzaamheidsagenda. Voor elk van de drie thema's wordt een nadere uitwerking gemaakt. Voor klimaatadaptatie is een plan in voorbereiding dat in 2023 wordt vastgesteld. Voor Energietransitie is een programma in voorbereiding dat eveneens in 2023 wordt vastgesteld. In 2023 zal gestart worden met een vervolgplan voor Circulaire Economie.
Voor Energietransitie is een programma in voorbereiding dat in 2023 wordt vastgesteld. Daarbij wordt niet alleen voortborduurd op de duurzaamheidsagenda, maar ook op de in 2021 vastgestelde Warmtetransitievisie en de Regionale Energiestrategie. Daarbij is deelregionale samenwerking (Amstelland-Meerlanden en Greenport Aalsmeer) en regionale (Metropoolregio Amsterdam) en provinciale samenwerking van belang. Voor de RES-zoekgebieden is met diverse grondeigenaren en mogelijke initatiefnemers contact geweest. Dit kan in 2023 mogelijk leiden tot concrete initiatieven.
Om de inzet op duurzaamheid te vergroten is zijn nieuwe medewerkers geworven. Daarmee is het eerste deel van de benodigde capaciteitsuitbreiding gerealiseerd.