Effecten opgave en acties

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Met voldoende werkgelegenheid in onze gemeente en directe omgeving zijn we een aantrekkelijke woongemeenschap.

  2. Er zijn voldoende voorzieningen voor de inwoners en bezoekers.

  3. De sierteeltsector is toekomstgericht en levensvatbaar.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Intensiveer de samenwerking tussen en met lokale ondernemers.

  2. Versterk de kwaliteit van het dorpscentrum.

  3. Stimuleer het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen bij ondernemers.

Toelichting op 1 : Werkgelegenheid in de gemeente draagt bij aan de levendigheid en het voorzieningenniveau. Hiermee wordt voorkomen dat Uithoorn een zogenaamde ‘slaapstad’ wordt. Daarnaast geeft het de mogelijkheid voor inwoners om dicht bij huis te werken, met weinig reistijd.

Voorzetten reguliere werkzaamheden

Regelmatig heeft overleg plaatsgevonden met het georganiseerde bedrijfsleven, zoals Stichting Uithoorn in Bedrijf (SUB), VBA-Zuid, Stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel (SPUK) en Stichting Ondernemersfonds Uithoorn. Tevens bezochten we nieuwkomers of bedrijven met een bijzondere betekenis voor de gemeente Uithoorn. Ook bezochten we kwekers die in het afgelopen jaar met name door de hoge energieprijzen voor een grote uitdaging stonden om aanpassingen te maken om hun bedrijfsvoering voort te kunnen zetten. We gaven vorm en uitvoering aan de economische agenda van de Amstelland-Meerlanden (AM) en de Metropoolregio Amsterdam. We hebben bijgedragen en namen deel aan de overleggen en uitvoeringsagenda van de Greenport Aalsmeer.

Om de doelstellingen te bereiken in deze raadsperiode zouden daarnaast jaarlijks extra acties worden uitgevoerd. Voor het jaar 2021 waren dit de volgende acties:

Duurzaamheidsagenda

Het afgelopen jaar hebben de stijgende energieprijzen voor sommige ondernemers (met een variabel contract) een katalyserende rol gezorgd. Veel ondernemers geven aan dat ze bezig zijn met (oriëntatie op) de transitie naar het opwekken van duurzame energie. Met name in de glastuinbouw is relatief veel energiewinst te halen. Met vertegenwoordiging in de regiegroep wordt er op het gebied van duurzaamheid binnen de Greenport gewerkt aan een plan van aanpak voor initiatieven en kansen voor duurzaamheid. Daarbij wordt gekeken naar warmtenetten, geothermie en, mede in het kader van de regionale Energie Strategie (RES), opwekken van duurzame energie door middel van windmolens en zonnepanelen. Dit geldt naast de glastuinbouwsector ook voor de bedrijven en andere ondernemers in de gemeente Uithoorn. In verschillende overleggen met ondernemers is aandacht gegeven aan de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Vanuit het beleidsterrein duurzaamheid is een start gemaakt met een vervolg op de duurzaamheidsagenda, waar 2022 het afsluitende jaar van was, met de onderwerpen energietransitie en klimaatadaptatie. Het onderdeel circulaire economie zal daarop volgen. Ook is gewerkt aan het opzetten van het Regionaal Energie Loket zakelijk, deze gaat begin 2023 in de lucht. Daarnaast is het Energie besparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025 van de provincie ondertekend.

Daarnaast is in het kader van de Westeinderscheg de samenwerking gezocht om mede aan de gebiedsvisie Groene en recreatieve zone, die tevens in 2022 is vastgesteld, uitvoering te geven.

Economische visie

De economische visie is geactualiseerd door middel van het thema ’veerkrachtig ondernemen’ in de Omgevingsvisie Uithoorn 2040. De verschillende deelgebieden binnen economische zaken zijn in visies neergelegd die een nadere uitwerking zijn van het thema binnen de omgevingsvisie. In 2020 zijn strategische uitgangspunten voor het standplaatsenbeleid vastgesteld, in 2021 is de nieuwe detailhandelsvisie Uithoorn door de raad vastgesteld. In 2022 zijn de visie recreatie en toerisme en de horecavisie vastgesteld, tegelijkertijd met de omgevingsvisie. In 2023 zal een start worden gemaakt met een strategie voor werklocaties (bedrijventerreinen en kantoren).

Tussen Poelweg en Noorddammerweg

Voor het bedrijventerrein Tussen Poelweg en Noorddammerweg is in 2018 een gebiedsvisie opgesteld. Door veranderde marktomstandigheden en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en milieu is er in 2022 een start gemaakt met een nieuwe economische visie en een visie met ruimtelijk-stedenbouwkundige uitgangspunten voor dit bedrijventerrein. Een nieuw bestemmingsplan is daar de volgende stap in.

Verbeteringen glastuinbouw

In Greenport-verband is gewerkt aan de realisatie van en CO²-leiding naar het kernglastuinbouwgebied en een warmtenet. Dit doen we in het kader van duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Daarnaast worden initiatieven van ondernemers behandeld die hiertoe bijdragen. Verder worden er initiatieven behandeld in het kader van huisvesting van arbeidsmigranten. Participatie met de omgeving is hierbij erg belangrijk. Het programma arbeidsmigranten is in 2022 door de Raad vastgesteld en biedt een goede start voor een integrale aanpak voor de vraagstukken rond arbeidsmigranten zoals huisvesting, veiligheid en het sociaal domein.

Uitvoering Greenport visie

Vanuit de ruimtelijke visie Greenport zijn binnen het programma Wonen visies ontwikkeld voor het kernglastuinbouwgebied en de “ruilverkaveling”. Verschillende initiatieven die binnen de kaders van de visies vallen zijn behandeld en daar zijn bestemmingsplanwijzigingen voor doorgevoerd. Daarvoor is er een anterieure overeenkomst met de gemeente afgesloten en regionale afstemming gezocht met onder andere Glastuinbouw Nederland en de Provincie.

Dorpshart aan de Amstel

Het afgelopen jaar is een groot deel van de aanleg van de nieuwe groene verkeersstructuur gereed gekomen. In 2023 zullen er in het centrum zelf nog wat afrondende werkzaamheden plaatsvinden en zal buiten het centrum de rotonde op de kruising me de Admiraal van Ghentlaan nog worden aangelegd. Helaas hebben we niet kunnen vermijden dat ondernemers en inwoners regelmatig overlast ondervonden. De werkzaamheden waren omvangrijk en intensief, waardoor omleidingen en afsluitingen onvermijdelijk waren.

Het beeld van het centrum is door de (groene) aanleg ingrijpend veranderd en de verkeersafwikkeling is veiliger geworden. Vanzelfsprekend is er nog gewenning van de weggebruikers nodig en zal er ook na verloop van tijd een evaluatie plaatsvinden om het effect van de nieuwe voorzieningen goed te kunnen beoordelen.

De ontwikkeling van het Schansgebied heeft eindelijk een vlucht genomen. Op 29 december 2022 werd de Schanskerk c.a. van de parochie Emmaüs definitief overgenomen door een ontwikkelaar genaamd Schanskerk B.V. Hieraan is een zeer lang onderhandelingstraject met het bisdom Haarlem-Amsterdam vooraf gegaan. Met de ontwikkelaar zijn er afspraken gemaakt over de stedenbouwkundige uitgangspunten, de afspraken zijn in een samenwerkingsovereenkomst vastgelegd, waarmee de gemeenteraad op 26 januari 2023 unaniem heeft ingestemd. Volgens de afspraken blijft het kerkfront staan, evenals de pastorie. Achter het kerkfront komt nieuwbouw van zorgwoningen of appartementen. In het verdere Schansgebied worden nog een vijftal bijzondere woningen gebouwd en er wordt een parkje aangelegd. Het bestemmingsplan is in procedure gebracht. Tevens zijn met de parochie afspraken gemaakt waardoor partijen elkaar niets meer verschuldigd zijn. Inmiddels is er ook een participatietraject gehouden. Er zijn aanpassingen als gevolg hiervan gemaakt in het ontwerp.

Al deze belangrijke stappen maken de weg vrij om te komen tot de verdere ontwikkeling van het gebied. Er is ondertussen gestart met het voorbereiden van een tender om te komen tot verkoop van de kavels van de vijf woningen naast de pastorie. Er wordt daarbij ingezet op een hoogwaardige architectuur van de woningen, net als de bebouwing achter het kerkfront.

De Irenelaanlocatie is gesplitst in een deel met grondgebonden woningen en een deel met de appartementen van Eigen Haard en een supermarkt. Voor het deel met de grondgebonden woningen is er een ontwerp gemaakt waar ook de bestaande burgemeesterswoning onderdeel van vormt. Ook hierover is geparticipeerd. Inmiddels is er gestart met het houden van een tender voor de verkoop van de acht grondgebonden woningen. Er wordt gestreefd naar dorpse architectuur, passend in de directe omgeving.

Ook bij de ontwikkeling van de zogenaamde ING strip zijn vorderingen gemaakt. Er zijn door de gemeente stedenbouwkundige uitgangspunten ten behoeve van de sloop-nieuwbouw van het voormalige ING kantoor en het huidige politiebureau opgesteld waarmee de ontwikkelaar/belegger uit de voeten lijkt te kunnen. Momenteel wordt door ontwikkelaar onderzocht welk programma van zorgwoningen haalbaar kan zijn en is gestart met de verwerving van het politiebureau. Zodra daar meer zicht op is, kunnen er verdere stappen worden gezet.

Voor de herontwikkeling van het winkelcentrum Amstelplein is er door Rabo Pensioenfonds en de gemeente aan het einde van 2022 een anterieure overeenkomst ondertekend. De tot appartementen te transformeren kantorenkolom blijft eigendom van het pensioenfonds, maar is qua eigendom afgesplitst van het retailgedeelte. De winkels zijn vervolgens in een retailfund opgenomen, samen met enkele andere winkelcentra. Rabo Pensioenfonds is hier met andere pensioenfondsen eigenaar van geworden. Vermogensbeheerder Syntrus Achmea is inmiddels met de voorbereiding van de vernieuwing van de passage gestart.

Aan de Wilhelminakade is appartementengebouw De Rede, met in de plint de nieuwe bibliotheek en het havenkantoor met sanitaire voorzieningen voor de passantenhaven, het afgelopen jaar gereed gekomen. Er is ook hier veel aandacht gegeven aan een hoogwaardige architectuur van het nieuwe gebouw. De inrichting van de bibliotheek ziet er heel verzorgd uit en is een visitekaartje voor de gemeente geworden. Hiermee is een complex dossier tot een afronding gekomen.

Met betrekking tot de havenvoorzieningen in het centrum heeft in 2022 een overdracht van de exploitatierechten plaatsgevonden. E-Harbour heeft met instemming van de gemeente deze rechten overgenomen van Van Wijnen. Tevens zijn met de provincie afspraken gemaakt over het vestigen van rechten van opstal ten behoeve van de havenvoorzieningen. De omgevingsvergunning voor de nieuwe jachthaven is net na het einde van 2022 afgegeven aan E-Harbour. Naar verwachting zal de aanleg in het tweede kwartaal van 2023 van start kunnen gaan.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf