Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. De gemeente Uithoorn is een aantrekkelijke woongemeenschap waar geweld, overlast en onveilige situaties niet acceptabel zijn.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Vergroot de inwonersbetrokkenheid en de preventie.

  2. Voorkom escalatie van complexe casussen.

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Doorontwikkeling van participatie/preventie

De opgave gerichte wijkaanpak zorg en veiligheid is doorontwikkeld van een pilot, naar 3 vaste wijknetwerken. Deze wijknetwerken werken samen met de gemeente en partners aan de hotspots in de wijk op het gebied van zorg en veiligheid. Er hebben onder meer diverse buurtschouwen plaatsgevonden, een samenwerkingsovereenkomst wijknetwerk zorg en veiligheid Oude Dorp is getekend door gemeente, politie, St. Oranjebuurt en PerMens en in het najaar heeft een bijeenkomst met de wijknetwerken en ketenpartners over zorg en welzijn plaatsgevonden.

Plan van aanpak jaarwisseling jeugdoverlast

Voor de aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit zijn er diverse persoonsgerichte aanpakken gerealiseerd voor probleemjeugd. Eveneens is er een structuur voor monitoring en samenwerking met de partners in het netwerk. Ook preventief wordt er, mede door (specialistisch) jongerenwerk, ingezet op het begeleiden van jeugd. Nieuw in 2022 was de aanpak gericht op jonge aanwas en het inrichten van het info- en adviespunt Zijdelwaard in winkelcentrum Zijdelwaardplein. Zowel partners, winkeliers, en inwoners (jong en oud) weten het info- en adviespunt goed te vinden. Vermeldingswaardig is dat de cijfers rondom jeugdoverlast in de tweede helft van 2022 zijn gedaald.

Doorontwikkeling van de verbinding tussen veiligheid en zorg

Er is blijvende aandacht voor het snijvlak tussen zorg en veiligheid. De (door)ontwikkeling van het meldpunt zorg en overlast (MZO) en de samenwerking met Blijvend Veilig zijn resultaten van deze ontwikkelingen in 2022.

Blijvend Veilig is (als proeftuin) een samenwerking van Jeugdbescherming regio Amsterdam, Blijf Groep, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, William Schrikker Stichting en gemeenten in Amsterdam-Amstelland. Deze organisaties werken samen om de thuissituatie voor mensen en gezinnen weer veilig te maken. Streven is om niet meer door te verwijzen, maar om alle hulp en kennis die nodig is om te helpen in te zetten of erbij te halen. Zo wil Blijvend Veilig zorgen voor een blijvend veilige basis voor iedereen van 0 tot 100 jaar.

Structureel inbedden van de aanpak van georganiseerde criminaliteit (ondermijning)/verder uitbouwen van de bestuurlijke aanpak

De instrumenten in de bestuurlijke aanpak worden vast toegepast en zijn geborgd. In de aanpak van ondermijning wordt regionale samenwerking nagestreefd. Er is aansluiting op het programma weerbare sierteelt. Er worden regelmatig integrale controles uitgevoerd en er wordt gewerkt aan de weerbaarheid van de gemeente. Voor dit laatste onderwerp zijn speciale voorlichtingen gegeven aan teams binnen de gemeentelijke organisatie, Duoplus en aan de gemeenteraad.

Wet verplichte GGZ

Op 1 januari 2020 traden, na een lang en complex parlementair traject, de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd) in werking. In oktober 2022 is de (landelijke) wetsevaluatie gepubliceerd. In het algemeen komt uit het evaluatieonderzoek naar voren dat talrijke onderdelen van de Wvggz en de Wzd de implementatie en de uitvoerbaarheid van beide wetten bemoeilijken. In het evaluatierapport worden zeventig aanbevelingen gedaan tot verbetering van de inhoud of de uitvoering van de Wvggz en de Wzd. Een wetswijziging is voorhanden, tot die tijd wordt gewerkt aan oplossingen in de uitvoering met de huidige wet.

Doorontwikkeling verbinding met het Actiecentrum Veiligheid en Zorg

Op diverse onderwerpen is aansluiting met het AcVZ, waar hieronder een korte toelichting op deze onderwerpen:

  • Top400 Hierin wordt integrale regie gevoerd op jongeren (van 12 tot en met 23 jaar) die al meermaals met politie in aanraking zijn gekomen in verband met (verdenking van) misdrijven, en bij wie bovendien een aantal zorgelijke signalen zichtbaar is.

  • Top600 Een intensieve, integrale en persoonsgerichte aanpak, gericht op een doelgroep (tot 30 jaar) die zware delicten pleegt met veel impact op het slachtoffer, diens omgeving en het veiligheidsgevoel van de inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland. Hierbij wordt samengewerkt met meer dan 40 partners vanuit veiligheid, zorg en sociaal domein.

  • Doorgroeiers worden omschreven als personen die zowel een schakel zijn tussen de Jonge aanwas en de zware georganiseerde criminaliteit, als een rol hebben bij het werven van kwetsbare jongeren. Nauwe samenwerking met een aantal partners waaronder Politie, Meldpunt Zorg- en Woonoverlast, Dienst Justitiële Inrichtingen, 3 reclasseringsorganisaties en Regionale Informatie- en Expertise Centra ligt aan de basis van deze manier van werken en is erop gericht de personen in regie een ander pad te laten kiezen dan het criminele.

Overige acties

Veiligheidsbeleid 2023 - 2026

In september heeft de gemeenteraad het nieuwe Veiligheidsbeleid 2023 - 2026 vastgesteld. Het nieuwe beleid schetst het fundament voor de uitvoering van het beleid en de context van de gemeente Uithoorn op het gebied van veiligheid. Het Integraal Veiligheidsbeleid 2023 - 2026 betreft een continuering van het bestaande beleid met extra aandacht voor jeugdoverlast, jeugdcriminaliteit, ondermijning en de thema's op het snijvlak van zorg en veiligheid.

Kwetsbare meiden

In 2022 is er vanuit Zorg en Veiligheid verder ingezet op de doelgroep kwetsbare meiden, waardoor er meer in- en overzicht is verkregen op de omvang van de doelgroep en de samenhangende (complexe) problematiek. Er wordt zowel ingezet op preventie, als het bieden van zorg en ondersteuning in casuïstiek, alsook deskundigheidsbevordering en samenwerking van de (keten)partners. Daarbij is ook gebleken dat er nog een aantal zaken verder ingericht moeten worden om deze aanpak goed te kunnen borgen en verstevigen. Hier wordt in 2023 verder gevolg aan gegeven

Diverse veiligheidsactiviteiten

Verder zijn er diverse voorlichtingen georganiseerd gericht op veilig ondernemen, senioren en digitale veiligheid en zijn er projecten gestart rondom de verkeersveiligheid bij basisscholen.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf