Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
Inwoners en vrijwilligersorganisaties kunnen zichzelf zo veel mogelijk zelf redden/bedruipen (zelfredzaam).
Inwoners zijn betrokken bij de gemeenschap en vormen daarmee een vangnet voor inwoners die dat nodig hebben.
Inwoners hebben voldoende mogelijkheden voor ontwikkeling, ontspanning en plezier.
Kinderen groeien zorgeloos, gezond, veilig en zo veel mogelijk in hun eigen omgeving op.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Vergroot het gebruik van sport-, cultuur- en onderwijsvoorzieningen.
Versterk het preventieve netwerk en breng dit dichter bij de inwoners.
Vergroot waar nodig de zelfredzaamheid.
Stimuleer een gezonde leefstijl.
Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?
Uitvoeren van de sportnota ‘Sport verbindt’ 2021-2028
De nota ‘Sport verenigt’ 2021-2028 van de gemeente Uithoorn is in 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Uitgangspunt in de nota is dat we sporten en bewegen faciliteren, ondersteunen en mogelijk maken voor iedereen. Een van de uitvoeringsplannen die hieruit voort kwam was een brede inventarisatie van het beweegaanbod. Een onderzoeksbureau heeft het huidige aanbod, middels een lijst en kaart, inzichtelijk gemaakt. Daarnaast zijn er aanbevelingen gedaan om de informatie over het sport- en beweegaanbod te centraliseren. Aan de hand van deze inzichten wordt er in 2023 gezocht naar een geschikt medium.
Uitvoeren cultuurnota
De cultuurnota is opgebouwd uit de vier pijlers Erfgoed, Kunst en Cultuur als middel, Cultuureducatie en Kunst in de openbare ruimte. Belangrijk is om de verbinding ook met andere beleidsvelden te vinden. Hiertoe is een tweemaandelijks overleg met de beleidsvelden sport, welzijn en zorg, armoede en onderwijs. Vanuit Cultuureducatie is onder andere een eerste stap gezet om zowel binnen- als buitenschools de kinderen in aanraking te laten komen met bijvoorbeeld muziek.
In 2022 is goed gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor het behoud van monumenten. Eigenaren van monumenten weten inmiddels de weg hiernaar toe te vinden. Daarmee kunnen we kwalitatief hoogwaardige monumenten in stand houden.
Kunstwacht heeft in 2022 uitvoering gegeven aan het onderhoudsplan. Beelden zijn schoongemaakt, gerepareerd en sommige zijn verplaatst om beter zichtbaar te zijn. Begin 2022 is een nieuw beeld, De Ontmoeting, geplaatst aan Op de Klucht. Ook hiervoor is de Klankbordgroep verantwoordelijk.
In september 2022 is een tweede cultuurmarkt georganiseerd. Tijdens de cultuurmarkt kunnen alle culturele instellingen en verenigingen zich presenteren en nieuwe leden werven. Tevens is de website www.cultuurplatformuithoorndekwakel.nl gelanceerd. De website biedt een vindplaats tot alles wat met cultuur te maken heeft. De website is nog niet volledig gevuld maar hier wordt door de klankbordgroep aan gewerkt.
Afronding van de bouw van Multifunctionele accommodatie (MFA)de Scheg
De nieuwe MFA Scheg is in 2022 opgeleverd, zie ook tekst bij het programma Organiseren / Vastgoed.
Voorkomen en beperken van taalachterstanden
Het onderwijsachterstandenbeleid bij de gemeente Uithoorn is gericht op een integrale aanpak voor een brede doelgroep. Naast de wettelijk verplichte aanpak van taalachterstanden voor de doelgroep 2,5 tot 4 jarigen: VVE (voor- en vroegschoolse educatie) heeft de gemeente er enige jaren geleden al voor gekozen om ook kinderen met een achterstand op het sociaal- emotionele vlak te begeleiden binnen het VVE programma. Alle kinderopvangorganisaties in Uithoorn doen mee aan het VVE programma.
In 2022 was veel aandacht voor de Oekraïense kinderen die in het afgelopen jaar naar Nederland zijn gekomen. Alle kinderen tot 12 jaar hebben een plek gekregen in de kinderopvang of op de ITK (Internationale Taalklas). In 2022 zijn twee Taalklassen gestart. Leerplichtige kinderen van 13 en ouder zijn opgevangen binnen de regionale ISK(Internationale Schakelklas). Gezien het groot aantal kinderen dat hier gebruik van maakt in de regio heeft het Alkwin Kollege besloten om ook een klaslocatie beschikbaar te stellen.
Verder inhoud en vorm te geven aan ‘passend onderwijs en zorg’
Er is gewerkt aan het verder versterken van passend onderwijs en zorg. Zo is er eerder een bijeenkomst georganiseerd met de basisscholen en de gemeentelijke instellingen om de samenwerking te verbeteren. Recent is er een bijeenkomst geweest met de basisscholen en de samenwerkingspartijen in de leeftijd 0-6 jaar om de samenwerking te verbeteren. Daarnaast heeft het samenwerkingsverband basisonderwijs en voortgezet onderwijs de opdracht gekregen om te werken naar meer inclusiviteit. Dit is ook een onderwerp binnen de gemeente Uithoorn. Inclusiviteit beslaat hier niet alleen het onderwijs maar is ook breder zoals bijvoorbeeld de huisvesting. Hoe kunnen we inclusief in één gebouw werken? Ook de verbinding onderwijs-zorg is belangrijk bij meer inclusiviteit in het onderwijs.
Overige acties
Uitvoeren sportakkoord
In 2020 is het Sportakkoord ondertekend om uitvoering te geven aan de volgende vier thema's: ‘Iedere Uithoornaar kan sporten en bewegen’, ‘Vitale aanbieders, sterke verenigingen’, ‘Vreedzame en positieve sportcultuur’ en ‘Gezonde leefstijl en vaardig in bewegen’. De Rijksbijdrage van 2022 (€ 20.000 is medio 2022 met € 17.000 verhoogd. Hier is door de gemeente samen met de lokale aanjager van het Sportakkoord op ingespeeld door binnen de thema’s extra initiatieven uit te rollen.
In 2022 is de ‘Sporthopper’ ontwikkelt waarmee alle basisschoolleerlingen drie keer gratis bij verenigingen mochten meetrainen. Basisschoolleerlingen hebben daarnaast meegedaan aan een tekenwedstrijd om meer aandacht te vragen voor het thema ‘in beweging naar school’. In samenwerking met de afdeling veiligheid zijn er spandoeken ontworpen om kinderen op te roepen om met de fiets, step of lopend naar school te komen. Verder hebben veel vakleerkrachten op de basisscholen een beweegscan (MQ scan) afgenomen om de motorische vaardigheden van kinderen in kaart te brengen. Kinderen die minder goed scoren kunnen deelnemen aan extra beweeglessen.
De sportverenigingen zijn met elkaar een traject gestart rondom ‘de positieve sportvereniging’. Er is een theatervoorstelling voor bestuurders en trainers geweest en de bestuurders nemen deel aan een programma, bestaande uit trainingen en instructievideo’s, in samenwerking met de gemeente Amsterdam. In 2021 zijn inwoners opgeroepen om een beweeginitiatief in te dienen. Hieruit is het idee gekomen om een beweegroute te ontwerpen. In 2023 wordt de route geopend. Tot slot is er in 2021 al hard gewerkt aan het rookvrij maken van alle sportparken. Dit initiatief is niet onopgemerkt gebleven en zorgde ervoor dat dit initiatief vanuit het sportakkoord in 2022 genomineerd is voor de Rookvrij Award van de GGD Amsterdam.
Onderhoud sportparken
Als gemeente hebben we op het gebied van sport een faciliterende rol en zorgen we, aan de hand van het meerjarenonderhoudsplan, voor kwalitatief goed onderhouden sportaccommodaties. In 2022 is veld 3 van Qui Vive volledig gerenoveerd en is er gestart met de renovatie van het honkbalveld van Thamen. Zie ook de aanvullende tekst in de paragraaf 'onderhoud kapitaalgoederen'.
Onderwijshuisvesting
Met de schoolbesturen van de Brede School Legmeer is in 2022 een plan gemaakt om het huisvestingstekort te verhelpen. Inmiddels is hiervoor MOC Kabouterhuis tijdelijk verhuisd naar A.van Schendellaan 51/51A. Als de nieuwbouw van kindcentrum de Vuurvogel gereed is verhuizen zij naar deze nieuwe locatie. Met het schoolbestuur van de Praktijkschool Uithoorn is afgesproken dat zij in de zomer van 2023 uit de Brede School verhuizen naar het hoofdgebouw op het Legmeerplein. Hiervoor wordt eerst de Praktijkschool intern verbouwd. Hiermee is het huisvestingstekort in de Brede School verholpen. De bestekken voor vervangen van het klimaatsysteem in de Brede School zijn opgesteld. De realisatie vindt naar verwachting plaats in 2023.
De nieuwbouwplannen voor Vakcollege Thamen en basisschool De Vuurvogel zijn beiden in voorbereiding, dit gebeurt in overleg met de schoolbesturen. Wanneer de voorstellen gereed zijn worden ze ter besluitvorming aan u voorgelegd.