Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Inwoners nemen zo veel mogelijk zelfstandig deel aan de samenleving.

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  1. Vergroot het perspectief en de kansen voor inwoners om zelf in inkomen te voorzien.

  2. Organiseer een integrale toegang tot een adequate ondersteuning voor inwoners.

Acties - Welke acties zouden we daarvoor uitvoeren?

Versterken verbinding met regionale en lokale ondernemers

In 2022 is een nieuw contract gesloten voor de invulling van het accountmanagement. Binnen de gemeente Uithoorn zijn 2 accountmanagers actief. De accountmanager bouwt duurzame banden op met werkgevers en is voor hen een adviseur en vraagbaak. Met deze inzet wordt beoogd de volgende doelen te bereiken;

  • Er worden banen geacquireerd bij werkgevers in de regio

  • Zo veel mogelijk mensen structureel uit te plaatsen op regulier werk

  • Het creëren van één gezicht als aanspreekpunt richting lokale ondernemers. (voor advies en als vraagbaak)

Op regionaal niveau is het regionaal werkcentrum (RWC) ook in 2022 actief geweest. Hier wordt een match gemaakt tussen bedrijven die werknemers nodig hebben en bedrijven waarbij ontslagen dreigen. Het doel is om vroegtijdig te bemiddelen ter voorkoming van werkloosheid.

Toewerken naar integrale werkwijze en toegang o.b.v. acties koersplan

de klantmanagers en adviseurs zijn getraind in de werkwijze van de omgekeerde toets. Zij hebben regelmatig overleg om elkaar te toetsen op casusniveau. Dit zorgt voor het opdoen van ervaring en het helpt bij het inbedden van deze werkwijze in het dagelijks werk.

Uitvoering nieuwe re-integratienota ‘Iedereen telt mee’

Naar aanleiding van de nieuwe re-integratienota is de aanbesteding voor re-integratiediensten afgerond. De nieuwe partners zijn in het voorjaar gestart met hun dienstverlening. Tevens is een start gemaakt aan het herzien van de re-integratieverordening en de afstemmingsverordening. Beide documenten worden geüpdatet, beter leesbaar en er komt meer ruimte voor maatwerk.

In 2022 is de pilot jongerenloket uitgevoerd. Binnen deze pilot is de dienstverlening en de doelgroep van de jongerencoach uitgebreid. Volgens de pijlers school, werk en geldzorgen wordt individueel maatwerk geleverd. De jongere wordt één op één ondersteund met als doel de zelfredzaamheid te versterken. De pilot bleek al snel een behoefte te vullen. Zowel bij de jongere zelf als binnen de interne organisatie en externe partners. De persoonlijke aandacht en benadering zorgen voor een beter contact met de jongeren en daardoor betere ondersteuning en inzet van hulp. Een vast aanspreekpunt is van toegevoegde waarde. Helaas bleek ook dat de problematiek onder de jongeren groot is en verergert. Het is wenselijk de specifieke inzet op deze doelgroep voort te zetten. De dienstverlening wordt in 2023 dan ook gecontinueerd.

Uitvoering geven aan acties armoedenota

De nota touwtjes aan elkaar knopen, loopt dit jaar (2022) af. Met de cijfers van de armoedemonitor en de effectenrapportage wordt inzicht gegeven in de armoedesituatie van Uithoorn in 2021 (de resultaten van het onderzoek zijn in december aan de Commissie gepresenteerd?). Deze inzichten evenals uitkomsten, vormen de basis voor de nieuwe bestaanszekerheidsnota die in het najaar van 2023 aan de Raad zal worden voorgelegd.

  • De verordeningen Individuele studietoeslag (ISS) en individuele inkomenstoeslag (IIT) Uithoorn 2019 zijn aangepast net als het Declaratiefonds kindpakket, maatschappelijke participatie volwassenen en maatschappelijke participatie Ouderen Uithoorn 2019, in lijn met de waarden uit het Koersplan

  • Vroegsignalering; na maanden coronatijd, zijn de huisbezoeken als gevolg van betalingsachterstanden van start gegaan, wekelijks diverse bezoeken. Na een piek net na de zomer, zakte het aantal signalen heel lichtjes richting eind van het jaar.

  • Samenwerking aangegaan met Over Rood en Nationale Schuldhulproute (NSR). Over Rood helpt ondernemers met geldzorgen en de NSR helpt inwoners bij het vinden van de juiste financiële ondersteuning binnen de gemeente.

  • Kwikstart app jongeren live in mei 2022- korte lijnen en directe aanspreekpunten voor jongeren die met diverse vragen zitten, van wonen, werken, tot wat er verandert als je 18 jaar wordt

  • Uitbreiding collectieve zorgverzekering, met een extra pakket en hogere bijdrage gemeente, na aantal jaren van niet herijken van maandelijkse bijdrage. (per januari 2023 ook een basispakket, bedoeld voor mensen met weinig zorgkosten, die nu vaak zorg mijden, waaronder jongeren). Spreekuren collectieve zorgverzekering in december op drie verschillende locaties, veel animo, en veel waardering voor de nieuwe locatie in de bibliotheek en in de Kwakel.

  • Convenant Voedselbank verlengd voor een langere termijn: voor 6 jaar (2022-2027) 

Inbedding pilot kinderarmoede in reguliere samenwerking maatschappelijke partners

Er is een stevig netwerk tot stand gekomen tussen maatschappelijke partners om kinderarmoede snel te signaleren en mensen door te verwijzen naar de juiste hulpverlening.

Snelle participatie nieuwkomers in de samenleving

In 2022 zijn de eerste inburgeraars die onder de nieuwe Wet inburgering vallen in de gemeente Uithoorn gehuisvest. Voor de meeste van hen is inmiddels een Plan Inburgering en Participatie (PIP) opgesteld, die de basis vormt voor het inburgerings- en participatietraject. Re-integratiepartner Matchez is via een aanbesteding aangesteld voor de begeleiding richting (vrijwilligers)werk. Hier wordt zo snel mogelijk na vaststelling van het PIP mee gestart.

Statushouders worden gedurende de eerste 6 maanden financieel ontzorgd, waarbij in ieder geval de huur en zo mogelijk ook de zorgverzekering worden ingehouden op de uitkering. Daarnaast is samen met Uithoorn voor Elkaar (Taalhuis) een traject ontwikkeld voor statushouders om ze te begeleiden richting financiële zelfredzaamheid. Deze trajecten zijn gestart in januari 2023, omdat de aanloop meer tijd in beslag heeft genomen dan voorzien.

Overige acties

Gemeenten kregen vanuit het Rijk de opdracht om de eenmalige energietoeslag 2022 uit te keren aan de doelgroep met een laag inkomen. In mei is de energietoeslag van € 1.300 uitgekeerd aan huishoudens met een inkomen tot 120% Wettelijke Sociaal Minimum (WSM). In oktober na diverse signalen van huishoudens die wel in nood zaten maar (net) buiten de toeslag vielen, is de doelgroep verbreed naar 130% van het WSM. De inschatting was dat hiermee ongeveer 1.260 huishoudens bereikt zouden worden, ruim 260 huishoudens meer dan in de berekening van de huishoudens tot 120% WSM.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf